Thursday 27 October 2011

Happy Diwali!

26.10.
Kolmas päev viiepäevasest valguspühast on Diwali kõrghetk. Suur osa ettevalmistustest on tehtud - majad, autod ostetud, maiustest rääkimata. Hindud usuvad nimelt, et Diwali ajal välja käidud raha tuleb aasta jooksul mitmekordselt tagasi ning soetatud esemeid saadab õnnelik käekäik. Nii ajastatakse kõik olulised ostud just sellele ajale. Diwali on perekeskne püha, kodud pestakse-kasitakse ning ehitakse lillevanikute ja värviliste tulukestega. Peale pidulikku õhtusööki peetakse palvus, kus jumal Lakshmilt palutakse perele rikkust ja head käekäiku. Seejärel minnakse välja ning igaüks laseb õhku oma isikliku ilutulestiku. Pidustused kestavad terve öö, piduriideis inimesed promeneerivad linna peal ja soovivad üksteisele häid pühi.
Meie oleme sel tähtsal päeval teel Agrast Jaipuri, väikese vahepeatusega kunagises mogulite pealinnas Fatehepur Sikris. Ka bussijuhid on oma bussi vanikutega ehtinud ning pakuvad meie reisiseltskonnale pühade puhul rummi. Jaipuri jõudes hakkab juba hämarduma. Võtame ette sõidu linna kõrgeimasse punkti Tiger Fort'i mäele. Sealt avaneb suurepärane vaade tuledes linnale. Korgime lahti suurepärased Kingfisher õlled ja Eestist kaasa taritud valge veini, soovime üksteisele head uut aastat ja rõõmsaid Diwali pühi. Meid mäkke sõidutanud poistel on kaasas ilutulestik, mis kõrvulukustavate paukude saatel laiali lendab. Kuna kõik, ka restoranide töötajad pidutsevad, tekib meil tõelisi raskusi hiljem õhtusöögiks restorani leidmisega. Lõpuks lõpetame õhtu Pizza Hutis - polegi vahelduseks nii paha.
Diwali neljas päev on seotud huvitavate traditsioonidega. Meid Fathepur Sikris saatnud giidi jutu järgi minnakse hommikul lehmasõnnikut korjama. See viiakse koju ja meisterdatakse jumala kujuke. Õhtul toimetatakse selle ümber riitus, mis jällegi peaks peresse õnne ja rikkust tooma.
Diwali viies päev on õdede ja vendade päev. Siis külastavad vennad oma abielu kaudu teistesse peredesse antud õdesid või kogunevad õed-vennad oma vanemate kodus.

No comments:

Post a Comment